طرز تهیه نان شیرمال

نان شیرمال

نان شیرمال واقعا خوش عطرو خوشمزست و برای افطارهای ماه رمضان خیلی میچسبه، علاوه بر این در کنار صبحونه یا عصرونه به جای نونهای معمولی، همچون نان صبحانه یک گزینه انرژی زا و فوق العاده خوشمزه حساب میشه. این نون تو جاهای مختلف ایران طبق دستورهای مختلفی درست میشه که البته در اینجا اصلی ترین و رایج ترین روش رو بهتون آموزش میدیم. هر چه قدر از خوش عطرو طعم بودن نون شیرمال براتون بگم بازم کمه!!

 

مواد اولیه نان شیرمال

  • صدو سی میلی لیتر شیر( یک دوم پیمانه)
  • یک قاشق غذاخوری خمیر مایع فوری
  • سه قاشق غذاخوری شکر
  • یک عدد تخم مرغ
  • نصف لیوان فرانسوی دسته دار روغن مایع
  • سه پیمانه آرد (معادل چهار صدو پنجاه گرم)
  • یک قاشق چایخوری زردچوبه
  • یک قاشق چایخوری پودر زنجبیل
  • یک قاشق چایخوری نمک
  • کنجد برای تزئین
  • یک زرده تخم مرغ برای رومال

طرز پخت نان شیرمال

نکات مواد اولیه

  • میتونید به جای زردچوبه، از دو تا سه قاشق مرباخوری زعفرون داخل خمیر نان شیرمال استفاده کنید.
  • البته بعضیا هم زعفرون و زردچوبه رو با هم داخل خمیر مصرف میکنن که در اینصورت بهتره مقدار زردچوبه رو نصف کنید.
  • به خاطر اینکه مایع خمیر فوری رو مستقیم داخل خمیر استفاده میکنید، باید از نوع ریز اون استفاده کنید.
  • همونطور که در ویدئو نشون داده میشه، اگه خمیر مایع از نوع درشت باشه ، باید از قبل با نصف لیوان آب یا شیر ولرم بزارید داخل لیوان و شکر داخلش بریزید.
  • بعد بزارید بمدت ۱۰ دقیقه بمونه و موقعیکه حجمش دو برابر شد، داخل مواد خمیر بریزید.
  • توی مقاله نان صبحانه و نان رمضان تبریز گفتیم که اگه مایع خمیر ریز باشه، از همون اول میتونید داخل خمیر نون استفاده کنید و خودش کم کم توی مواد فعال میشه.

اینم حتما بخون:  طرز تهیه نان رمضان تبریز (اصیل+ تمامی نکات)

تهیه خمیر نون شیرمال

لاوا مارکت سعی کرده یکی از بهترین دستورهای پخت نان شیرمال رو به شما نشون بده:

  • ظرفی گود و شیشه ای رو در نظر بگیرید، داخلش شیرو به همراه خمیر مایع بریزید.
  • شکرو اضافه کنید و یه کوچولو با همزن دستی مخلوط کنید.
  • حالا یک بشقاب یا هر وسیله پوشاننده، به عنوان در روی کاسه شیشه ای بزارید و ده دقیقه زمان بدید تا خمیر مایع شما به عمل بیاد.
  • یک ظرف بزرگ شیشه ای یا هر محفظه بزرگی که مورد دلخواهتون هست رو در آماده کنید.
  • یک دونه تخم مرغ داخلش بشکونید و با همزن دستی تخم مرغو کمی بزنید تا از هم باز بشه.
  • یک دوم پیمانه روغن که معادل صدو پنجاه میلی لیتر هست رو به مواد اضافه کنید.
  • حالا مخلوط مایع خمیرو به مواد جدید داخل کاسه بزرگتر منتقل کنید.
  • با همزن تمام موادو با هم مخلوط کنید تا به خورد هم برن و حسابی یکدست بشن.
  • آردو در چند مرحله بوسیله رد کردن از الک و کم کم به مواد اضافه کنید.

 

  • بهتره هر بار حسابی همه چیو با هم مخلوط کنید و از یه جایی به بعد که مواد داره سفت میشه، ادامه کارو با دست پیش ببرید.
  • میتونید پودر زنجبیل، زردچوبه و نمکو هم داخل آرد بریزید و الک کنید.
  • همونطور که داخل ویدئو آموزششو میبینید، باید با دست هر بار خوب مخلوط کرده و خمیرو ورز بدید.
  • آردو تا جایی به مواد اضافه کنید که خمیر موقع ورز دادن دیگه به دست نچسبه.
  • چگونگی ورز دادنو داخل ویدئو میبینید، پس همینطور انجام بدید.
  • ۱۰ دقیقه تا یک ربع خمیرو ورز بدید تا یک خمیر یکنواخت و نرم بدست بیاد.

 

  • تو این مرحله روی موادو با سلفون بپوشونید، یک پارچه روی کاسه بندازید و بزارید یک ساعت همینطور بمونه تا خمیر استراحت کنه.

اینم حتما بخون:  نان بربری خانگی در تنور گازی

 

پخت نون شیرمال

اگه میخواید نونتون رو داخل فر درست کنید پس از ۱۵ دقیقه قبل بهتره اقدام به روشن کردنش کنید.
برای استفاده از تنور گازی خانگی هم همینطوریه، باید از ۱۵ تا ۲۰ دقیقه قبل روشنش کنید.
به خمیر نگاهی بندازید، بعد از تمام شدن وقت استراحت به اندازه بیشتری تبدیل شده.

 

  • پس یکم دستتونو چرب کنید و مثل تصویر زیر پف خمیرو با دستتون بگیرید.

 

  • خمیرو به چندین قسمت مساوی تقسیم کنید و از هم جدا کنید.
  • در اینجا باید سینی فر آماده بشه، پس سایزی رو انتخاب کنید که وقتی داخل تنور گازی قرار میدید، متناسب با فضای داخلی تنور باشه.
  • سینی های گرد یا مربع متوسط، برای اینکار مناسبتره.
  • کاغذ روغنی رو بر اساس کف سینی برش داده و داخلش پهن کنید.
  • هر کدوم از خمیرهارو مطابق با تصویر فرم بدید و روی سینی فر پهن کنید.

 

 

اینم حتما بخون:  طرز تهیه نان خرمایی کرمانشاهی (۰ تا ۱۰۰ مراحل)

 

  • با وردنه سطحشو صاف کرده و اطرافشو گردو مرتب در بیارید.
  • توی این مرحله دوباره باید یک پارچه تمیز روی خمیرها بندازید تا استراحت دوم که یک ربع تا بیست دقیقه هست به خمیر داده بشه.
  • اگه از تنور گازی استفاده میکنید خمیرهارو یکی یکی تو سینی برای پخت بزارید.
  • قبل از اینکه سینی رو داخل فر یا تنور بزارید میتونید مثل ویدئو، روی سطح خمیرهارو با لیوان یا هر وسیله ای که دوست دارید طرح بزنید.
  • بعد از یک زرده تخم مرغ که اول هم زدید، برای رومال نون استفاده کنید و با فرچه اینکارو انجام بدید.

 

  • بعد از رومال کردن، کمی کنجد برای تزئین روی خمیرها بپاشید.

 

  • دمای پخت نان شیرمال برای فر، ۱۸۰ درجه سانتیگراد هست که باید بیست دقیقه هم برای پختش زمان بگذره.
  • برای تنور گازی خونگی از قبل گرم شده، تنظیم حرارت روی درجه متوسط بمدت ۲۰ دقیقه کافیه.
  • بعد از گذشت زمان لازم، سینی رو از فر خارج کنید و بزارید به اندازه کافی نونها خنک بشن و بعد نوش جان کنید.

 

اینم حتما بخون:  بهترین روش پخت شیرینی نارگیلی

 

نکات مهم نان شیرمال

نکات پخت نان شیرمال

 

  • سعی کنید آردو به اندازه نرمال اضافه کنید و تا جایی که میشه میزان آردو بیشتر نکنید چون خمیرو خشک میکنه ، معمولا چسبندگی ایجاد شده توی خمیر با ورز دادن بیشتر از بین میره.
  • هر چقدر برای ورز دادن زمان بزارید، خمیر نرمتر و لطیف تری بدست میارید.
  • اگه چسبندگی همچنان باقی موند، آردو بتدریج و با قاشق اضافه کنید تا میزانش از دستتون خارج نشه.
  • اگه نون بیشتری لازم داشتید، میتونید مقدارهای تعین شده توی مواد لازم رو دو برابر و بیشتر کنید.
  • بعضیا توی دستور نون شیرمال بیکینگ پودرو قرار میدن، اما واقعا احتیاجی به استفاده از این ماده نیست چون خمیر مایع فوری خودش بتنهایی پف لازم و مناسبو به نون میده.
  • موقع پخت حواستون به نون های داخل فر باشه و وقتی دیدید روی نون ها طلائی شد، سریع از فر یا تنور خانگی خارجش کنید.
  • اگه زیادی برای پخت زمان بدید، علاوه بر خطر خشک شدن ممکنه نون بسوزه.
  • خیلیا طعم گردوی خورد شده در کنار چند عدد کشمش رو داخل نون دوست دارن، پس اگه مایل بودین میتونید داخل خمیر و در مراحل آخر، اضافه کنید و با کل خمیر مخلوط کنید.
  • اندازه درآوردن هر کدوم از خمیرها کاملا دست خودتونه، میتونید چونه های خمیرو کوچکتر یا بزرگتر در نظر بگیرید.
  • برای روی خمیرمیتونین بهمراه کنجد از کمی شکر دونه درشت هم استفاده کنید که خیلی خوشمزش میکنه.
  • یک رومال پیشنهادی میتونه مخلوط یک قاشق زعفرون غلیظ دم شده و یک قاشق شیر بهمراه یک زرده تخم مرغ باشه.
  • حتی اگه طرفدار طعم و عطر وانیل هستید، میشه به اندازه نوک قاشق مرباخوری وانیل هم به مواد رومال اضافه کنید.
  • برای اطمینان از نچسبیدن خمیر به کاغذ روغنی، رو سطح کاغذو کمی چرب کنید.
  • فرم داده شده به خمیر نان شیرمال و تزئینش تنوع زیادی داره و کاملا سلیقه ای هست، در اینجا ما آموزش یکیشو براتون گذاشتیم.

 

 

یوسف اسمری
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.