طرز تهیه نان خرمایی کرمانشاهی (۰ تا ۱۰۰ مراحل)

نان خرمایی - شیرینی خرمایی

نان خرمایی سوغاتی یا شیرینی خرمایی (البته بعضی ها کلوچه خرمایی هم میگن) شهر کرمانشاه و یکی از خوردنی های مناسب واسه پذیرایی در مهمانی هایی مثل سفره های ماه رمضون این شهر هست که البته در حال حاضر مصرف اون در همه جای ایران عمومیت پیدا کرده. این نون که به نوعی از نونهای خوشمزه ایرانیه که با مغز خرما که اصلی ترین مواد میانی اونه پر میشه. واسه اینکه بتونید هر موقع خواستید این نون رو تهیه کنید، میتونین توی خونه و طبق دستور زیر درستش کنید. در مقالات قبلی لاوا مارکت طرز پخت انواع شیرینی و نان تنوری و کیک تنوری رو گفتیم، اینجا هم روش پخت نان خرمایی که بخصوص در ماه رمضان بیشتر استقبال میشه رو شرح دادیم.

 

 

مواد لازم نان خرمایی

  • دو قاشق سوپ خوری شکر
  • شصت گرم کره
  • نصف پیمانه شیر
  • یک عدد تخم مرغ
  • هفت گرم خمیر مایع فوری
  • دویست و پنجاه گرم خرما له شده
  • سیصدو پنجاه گرم آرد
  • یک دوم قاشق مرباخوری نمک
  • یک قاشق مرباخوری زنجبیل
  • یک قاشق چایخوری دارچین

نان خرمایی خانگی

 

اینم حتما بخون:  طرز تهیه نان شیرمال (۳ ویدئوی پخت متفاوت!)

 

نکته مهم در مورد مایع خمیر نان یا شیرینی خرمایی

  1. مایع خمیر توی بازار به دو مدل موجوده، یعنی یک مدل درشته و مدل دیگه ریزه.
  2. اگه دیدید شکل دونه های اون ریزه، راحت میتونید توی مواد بریزید و خودش توی خمیر عمل تخمیر رو انجام میده.
  3. ولی اگه شکل درشت گیرتون اومد، حتما باید از قبل با آب ولرم و شکر استفاده کنید.
  4. حتی به جای آب، شیر میتونید داخلش بریزید تا به عمل بیاد.
  5. اگه کلا شک دارید که آیا مایع خمیری که از بازار خریدید ریزه یا درشت، به فرض اینکه درشته داخل یک ظرف با آب یا شیر و کمی شکر مخلوطش کنید تا فعال بشه و حباب بزنه.
  6. دمای آب و شیری که اضافه میکنید باید ۳۷ درجه سانتیگراد باشه، یعنی نه خیلی داغ و نه خیلی سرد.

نان خرمایی ماه رمضان

 

مراحل آماده سازی خمیر نان خرمایی

  • اولین قدم برای تهیه خمیر نان خرمایی، مخلوط مایع خمیر با یک قاشق مرباخوری سر پر شکر هست تا واکنش تخمیر انجام بشه.
  • برای اینکار در ظرفو بزارید و باید ۵ تا ۱۰ دقیقه زمان بدید.
  • داخل ظرفی بزرگ که مخصوص مخلوط کردن مواد با همزن است ، کره بریزید.
  • توجه داشته باشید که کره باید به دمای محیط رسیده باشه و بصورت نرم در بیاد.
  • اگه کره رو خودتون ذوب کردید، بزارید سرد بشه و بعد داخل ظرف بریزید.
  • مقداری از شکرو که قبلا استفاده کردید، حالا در اینجا باقیمانده شکر رو به کره اضافه کنید.

مراحل آماده سازی نان خرمایی

  • تخم مرغو داخل مواد بشکنید و بعد نمکو بریزید.
  • با قاشق تمامی این موادو با هم میکس کنید تا به خورد هم برن.
  • خمیر مایع که قبلا برای استراحت زمان لازمو بهش دادید، اضافه کنید.
  • اندازه آرد سیصدو پنجاه گرم بود که تو این مرحله سیصد گرمشو کم کم اضافه کنید و پنجاه گرم بعدی رو بعدا بریزید.
  • مقدار آردی که نگه داشتیم برای اینه که تنظیم ریختن آرد داخل مواد برامون راحت بشه.
  • یعنی اگه مواد شل و چسبنده بود این مقدار آرد باقیمونده رو هم راحت اضافه می کنیم و اگه زیاد شد با کمی شیر خمیرو طوری نرمال کنید که اصلا به دست نچسبه.
  • در اینجا اگه همزن شما، دسته مخصوص هم زدن خمیر داره که بهش وصل کنید و موادو مخلوط کنید.
  • ولی اگر همزنتون، قسمت خمیرگیر نداره مشکلی بوجود نمیاد چون میتونید با قاشق اینکارو انجام بدید.
  • حالا اینقدر باید با همزن یا بصورت دستی، موادو با هم مخلوط کنید تا بصورت یک خمیر یکدست که به دست نمیچسبه در بیاد.
  • بعد از اینکار باید خمیرو خیلی خوب ورز بدید و حتی با پرت کرن خمیر به سطح، اونهم به دفعات بسیار زیاد به یک خمیر کاملا لطیف و نرم برسید.
  • بهتره حدودا ده دقیقه ورز دادن رو ادامه بدین.

 

اینم حتما بخون:  طرز تهیه نان رمضان تبریز (اصیل+ تمامی نکات)

 

مواد میانی و پخت نهایی نون خرمایی

  • خمیرو بعد از گذروندن تایم استراحت روشو باز کنید.

خمیر نان خرمایی

  • بعد دستتونو به حالت مشت روی خمیر فشار بدید و در حد ۱ دقیقه ورز بدین و هوای ایجاد شده داخلشو بگیرید.
  • اینجا این خمیر لطیف کاملا قابلیت در اومدن به هر شکلی داره.
  • به خاطر وجود شیره زیاد در خرمای رطب و احتمال بیرون زدنش از خمیر داخل فر، اینجا از خرمای دشتستان یا به عبارتی خرما خشک استفاده میشه.
  • ابتدا خرما رو بعد از خارج کردن هسته، داخل غذاساز یا چرخ گوشت بصورت یکنواخت و له در بیارید، دارچین و زنجبیل رو بهش اضافه کنید.
  • افرادی که احیانا به زنجبیل حساسیت دارن، میتونن به جاش هل داخل مواد استفاده کنن.
  • خمیرو به قطعات چونه مانندی که تقریبا هیجده گرم وزن داشته باشه دربیارید.
  • حالا چونه هارو باز کنید و به اندازه یک فندق از خرمای خمیری شکلو بردارید و در وسط خمیر پهن شده بزارید.
  • از اطراف خمیرو جمع کنید، ببندید و بعد اونو گرد کنید.

آماده سازی نان خرمایی در تنور

  • در کل شکل و اندازه هر کدوم از نونها بر طبق سلیقه خودتون هست و می تونید حتی به شکل نان خرمایی یا کلوچه خرمایی هم بپزید.
  • در اینجا از قالب مافین استفاده میشه و سه تا از گوله های خمیرو داخل هر کدوم از جاهای خالی قالب قرار بدید.
  • بعد روی تمام قالبو با پارچه بپوشونید تا استراحت دومو بهش بدید.
  • وقتی بعد از بیست دقیقه تا نیم ساعت افزایش حجم خمیرو دیدید، اونو داخل تنور گازی یا فری که از بیست دقیقه قبل روشن شده بزارید.
  • همینطور مدت زمانی که این نان خرمای خوشمزه باید داخل فر یا تنور بمونه بیست دقیقه یا نهایتا نیم ساعت هست، یعنی وقتی روی نان ها طلایی شد میتونید اونهارو بیرون بیارید.
  • نون خرمایی مثل شیرینی نان برنجی احتیاجی به رومال کردن روی خمیر نداره و ساده هستش.

 

اینم حتما بخون:  روشن کردن تنور گازی در ۳ سوت

 

شیرینی خرمایی مناسب رمضان

 

نکات مهم پخت نان خرمایی

  1. اگه این نون رو توی زمستون آماده میکنید باید روی خمیرو با نایلون، پارچه یا پلاستیک در جایی گرم مثل کنار شوفاژ یا کنار اجاق گاز که مکانی گرمه قرار بدید تا کاملا حجم اون به دوبرابر برسه.
  2. توجه کنید ظرف خمیر نباید بمنظور گرم شدن، روی شوفاژ یا روی شعله گاز باشه.
  3. اگه تو فصل تابستون هستید، میتونید برای استراحت و گرم نگه داشتن بیشتر خمیر، اونو داخل کابینت بزارید.
  4. حتی با انداختن یک پتو روی ظرف خمیر، گرمای ظرف حاوی خمیر نون خرمایی رو بیشتر کنید.
  5. سعی کنید ظرفتون اونقدی بزرگ باشه که وقتی خمیر حجمش زیاد شد، از کاسه لبریز نشه.
  6. اینکه حجم خمیر طی چه مدت بیشتر میشه، کاملا بستگی به اندازه گرمای اطراف اون در محیط داره.
  7. یکی از نشونه های ور اومدن خمیر اینه که وقتی انگشتتونو داخلش میکنین، حفره ای که ایجاد میشه برنگرده و پر نشه.
  8. از نشونه های دیگه ور اومدن کامل خمیر این هست که وقتی یک قسمت از اونو میشکافین و به بالا میکشین، حفره های داخلشو ببینید.
  9. برای جلوگیری از خشک شدن روی خمیرها، توی هر دو مرحله استراحت خمیر باید حتما با پارچه یا ملحفه که خمیرو گرم نگه داره بپوشونید.

شما می تونید این نان خوشمزه رو در تنورهای خانگی ارزون هم بپزید:

 

البته این هم روش دیگه ای از پخت کلوچه خرمایی بازاری و سنتی هست که می تونید ببینید و بپزید:

 

این روش هم نوعی روش سنتی و رایج هست که برای پخت نان خرمایی یا کلوچه خرمایی استفاده میشه:

 

شکل های متنوع شیرینی یا نان خرمایی

شیرینی یا نان خرمایی یکی از شیرینی های موردعلاقه مردم حتی در کل دنیا بخصوص در کشورهای مسلمان هست که به شکل های مختلف کوچک طبخ میشه. شما می تونید هم اون رو به شکل شیرینی های کوچک و هم نان های بزرگ و متوسط بپزید. در ادامه تصاویر از شکل های مختلف این نان یا شیرینی رو آوردیم که اگه دوست داشتید می تونید در پخت شیرینی خرمایی ازشون ایده بگیرید.

می تونید به شکل رول شیرینی خرمایی بپزید:

رول شیرینی خرمایی

 

 

اینم حتما بخون:  نان بربری خانگی در تنور گازی

 

یا حتی می تونید رول شیرینی خرمایی به شکل زیر درست کنید و بعد از بیرون آوردن از تنور خانگی یا فر، برش بزنید:

 

 

یا می تونید ابتدا برش بزنید و بعد بذارید داخل تنور:

 

 

یا می تونید به شکل نان های خرمایی حجیم بپزید:

نان خرمایی در تنور گازی

 

 

 

یا می تونید مشابه آموزشی که درمورد کاپ کیک دو رنگ دادیم، خمیرهای مربوطه رو در قالب های مناسب کاپ کیک بذارید و بپزید:

کاپ نان خرمایی

 

یا با ظاهری شبیه شیرینی برنجی اما در اندازه بزرگتر و با مغز خرمایی بپزید:

 

 

یا به شکل کلوچه خرمایی بپزید:

 

کلوچه خرمایی

 

برای پخت این شیرینی خوشمزه می تونید از تنورهای ارزان استفاده کنید. اگه سوالی در این مورد دارید با شماره های صفحه تماس با لاوا در ارتباط باشید.

 

 

یوسف اسمری
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.